I julen vil vi gjerne dele gleden med hundene og kattene våre også, men å gi dem vår egen julemat kan føre til store problemer for den firbeinte. Før du skal gi mat til hunden din vil vi gi noen tips til trygg julemat for hunden og katten. Det handler om å gi rett mat, og ikke for mye. En liten bit av mat er en stor gave for hunden, så man trenger ikke gi de et helt måltid.  Og husk på at all vår festmat ikke er festmat for hundens helse, og det kan til og med være giftig for din firbeinte bestevenn.

Trygg julemat for hunden.

Du burde ikke gi hunden ditt et helt julemåltid. Da hunden ikke er vant til denne kosten kan det føre til store magesmerter, oppblåsthet og noe er til og med giftig. Samtidig er mye av julematen vår veldig fet, dette vil føre til store kalorioverskudd for hunden din dersom du gir for mye.


Denne julematen er trygg å gi (i moderate mengder)


– Det hvite kjøttet på kalkunen uten ben (Det mørke kjøttet er for rikt for dem).
– Gulrot (uten smør, salt, løk)
– Kokte pastinakk (uten olje og glasur)
–  Kokte eller dampede grønne bønner
– Kokte/dampede rosenkål(uten saus)
– Kokt/dampet brokkoli
– Erter
– Spinat
– kokt/dampet Blomkål

Mat alltid hunden i en mengde som er passende for størrelsen og vekten. Ikke overdriv- En liten bit vil være en fest for dem! 


Julemat med for høyt  kalorinivå.


All mat med mye fett eller som har blitt kokt sammen med mye fett fører ikke bare til overvekt, men kan gjøre hunden din veldig dårlig.

– Pinnekjøtt
– Ribbe
– Grønnsaker kokt/stekt i fett, smør eller olje.
– Ostesauser
– poteter
– Skinnet på kalkun og kylling
– Desserter


Julemat som kan være giftig, selv i små mengder.

Noe mat kan være farlig for hunder, enten som fare for kvelning eller at det er giftig. Her er mat du bør unngå å gi til hunden


– Ben (spesielt kokte ben, spesielt fra fugl, fisk og får) – Disse kan føre til kvelning, men også splitte og forårsake kutt på innsiden av hunden. Noe som er ekstremt farlig.
– All typer løk (inkludert sauser med løk) Dette er giftig for hunder.
– Purre og sjalottløk ( samme familie som løk) Dette er giftig for hunder
– Rosiner, druer. – Dette er giftig for hunden.
–  All mat og drikke som inneholder alkohol. – Giftig for hunder
– Sjokolade. Dette er giftig for hunder.
– Nøtter er giftig for hunden.
– Brød, kaker og bolledeig

Alt som inne holder sukker eller kunstig sukker kan være gift for hunden. Det inneholder Xylitol som har insulinliknande egenskaper på en hund. Små mengder kan føre til alvorlig lavt blodsukker som kan føre til kramper, anfall, koma og død.

Tenk over hva du gir hunden i jula, alt er ikke like bra. Da er det gjerne bedre å ikke gi menneskemat og heller gi goder som er ment for hunden. 

Tegn på forgiftning:

Tegnene på forgiftning avhenger av hva den har fått i seg. Symptomer på nedstemthet, kvalme, slapphet, sikling, skjelving eller kramper bør gi store varselsignaler. Det er viktig å ta hunden til veterinær med en gang ved mistanke om forgiftning. Prognosene er som oftest gode dersom hunden får tidlig hjelp. Kontakt derfor veterinær  med en gang det er mistanke om forgiftning, eller du ser hunden spiser fra sjokoladeskåla.