Hunder har ikke særlig mer robuste tenner enn oss mennesker og tannpuss er derfor vel så viktig. Ved å pusse hundens tenner sparer du hunden din for mange plager, og samtidig store utgifter.

Selv om hunder ikke spiser søtsaker, kan det samle seg matrester  mellom tennene som kan lage irritasjon og problemer.  Etterhvert som matrester får ligge danner det seg plakk og tannsten. Plakk og tannsten er svært vanlige plager, og i følge en rapport fra American Veterinary  Dental Society viste over 80% av hunder i års alderen tegn på oral sykdom. Den vanligste plagen er irritert og betent tannkjøtt.

Plakk og tannsten er vanligst å se hos de minste hunderasene, men også de store kan få problemer. Det virker kanskje ikke som et problem i seg selv, men dersom det blir ubehandlet kan det føre til større og farlige sykdommer, dyre operasjoner, adferdsproblemer og i verste tilfeller død. 

pusse hunde tenner

Her er tipsene for å pusse hundens tenner:
Start tidlig.

Selv om valper har melketenner som de raskt skal miste, er det lurt å innføre tannpuss fra du får hunden i hus. Hunden er da mer lærevillig og vokser opp med en rutine på det.

Finn tid og sted.

Det er anbefalt å pusse hundens tenner to til tre ganger i uken, men det er bedre å ha det som en vane så hunden vet at det kommer. Så det letteste er gjerne å innføre tannpuss hver kveld, kanskje med ditt kveldsstell?

Det bør gjøres et sted hvor hverken du eller hunden har noe som distraherer dere.

Introduser tannkosten

Det er som sagt lurt å starte tidlig i hundens liv, men det er aldri for sent å begynne. Vis frem tannkosten, gjør hunden nyskjerrig på den, la den snuse og ha den i munnen.

Gjør hunden fortrolig med å bli tatt i og rundt munnen.

Det er lurt å ta rundt hundens munn fra den er liten av, da er den vant til at du berører den der og det blir ikke ubehagelig for huden. Hunden bør trenes på dette før dere begynner tannpussen.

Introduser tannkrem.

Nå er hunden kjent med tannkosten og fortrolig med at du tar den rundt munnen. Da kan du ta litt tannkrem på fingeren din og la den smake. Det finnes mange forskjellige smaker der ute, og det beste er å finne en som hunden din liker. Da blir det som en belønning samtidig som den får rene og friske tenner. Vi har fått god tilbakemelding på denne tannkremen her. 

Start pussingen.

Det er viktig å være rolig, er du rolig er hunden rolig. Bruk forsiktige bevegelser og gode toner så hunden føler seg trygg. Av og til syntes hunden det er bedre at du bruker en finger enn en tannkost, da kan du gjerne prøve denne tannkosten her, som føres på fingeren.

Det er lurt å starte forsiktig og ikke fokusere på at hele munnen må pusses i første omgang. Puss gjerne to-tre tenner første gangene for så å øke når hunden er blitt vant til pussingen.  Dersom hunden din ikke liker å pusse, så ikke press den. Ta en pause noen dager, og start fra begynnelsen. Og pass på at hunden er bekvem i hver situasjon. Prøv gjerne en annen tannkost eller smak på tannkremen, dersom det er der det virker som det skjærer seg.

Slik pusser du :

Bruk langsomme, sirkulære bevegelser over tenner og tannkjøtt. Ikke press for hardt, men bruk myke bevegelser. Det skal være behagelig.

Dersom du ser tannsten, er ikke dette noe du kan fjerne når det har oppstått. Da  hjelper det ikke å pusse hardt, da er det dyrelege som må fjerne det.

Pusse hundens tenner


Oppsøk dyrelege dersom du oppdager:


Synlig tannsten

Dette kan du som sagt ikke fjerne selv, selv ikke med hard pussing. Det kommer flere problemer dersom du ikke tar hunden til dyrelege og får det fjernet.

Dårlig ånde

En av de vanligste indikatorene på at noe er galt. Det er forskjell på hundeånde og dårlig ånde, med dårlig ånde menes råtten lukt. Valper kan gjerne ha litt dårlig ånde fra 3 til 6 mnd. Dette er helt normalt og kommer på grunn av tannfelling.

Rødlig eller brukt tannkjøtt

Et sunt tannkjøtt skal være rosa, slik som hos mennesker med sunt tannkjøtt. Misfarge på tannkjøttet og innskudd rundt tennene er et dårlig tegn.

Tannkjøtt som blør lett.

Det er et tegn på at tannkjøttet er irritert, hovent og betent

Problemer med å spise tørrfor

Da viser hunden din at den har smerter som gjør at den ikke orker å spise. Da haster det med å komme seg til dyrelege.