Kattens synKattens syn er den viktigste sansen den har.

Selv om katter er blinde når de blir født, er synet den viktigste sansen den har i voksen alder. Synet til katten er over hele 285 grader bredt, og 130 av dem dekkes av begge øyner(kalles stereoskopisk syn).

Katter er fargeblinde.

Det er en gammel myte som sier at katter er fargeblinde og ser verden i svart og hvitt. Dette stemmer ikke. En katt ser verden i farger, men på en mye mer begrenset måte enn vi mennesker gjør. Dette er på grunn av at katten har færre tapper enn oss mennesker, som er den delen i øyet som oppfatter farger. Katter er ikke avhengig av å se skarpe farger for å få utnyttet synet sitt til det den trenger. Katter er jegere og jakter stort sett om natten, det er derfor viktigst at katten syn er godt i mørket.

Kattens syn i mørket.

Katter ser ikke spesielt godt i sterkt lys, men har et svært godt syn i svak belysning.  Katter kan nemlig utnytte lyset som kommer inn i øyet to ganger. Dette er på grunn av at katten har et reflekterende lag som kalles tapetum lucidum, som sender lysstrålene som kommer inn i øyet i retur.

Katter har også flere staver i netthinnen enn oss mennesker. Staver er de lysfølsomme nervecellene i øyebunnen, disse cellene gjør nattsynet bedre. En katt har omtrent seks ganger større lysfølsomhet enn oss mennesker, og har som vi vet et mye bedre nattesyn enn oss. Men visste du at i totalt mørke når katten ikke har lys å reflektere, så ser ikke katten med øynene? Da “ser” katten ved hjelp av lyd, følsomhet i værhårene og lukter.

Hvorfor endrer pupillene til katten seg med lyset ?

En annen ting som er viktig for kattens syn på natten, er pupillen og dens virkemåte.  Vi mennesker har en rund pupille, mens pupillen til katter er formet som en strek. Kattens pupiller kan trekke seg sammen og utvide seg i forhold til lysstyrken. Pupillen har en åpning som skal justere lysmengden som slippes inn til netthinnen.

I sterkt lys vil åpningen på pupillen være nesten lukket, for at øyet ikke skal skades av lyset. Øyelokkene vil også kunne begrense lysinngangen ytterligere  ved at de dekker øvre og nedre del av øynene.
I svakt lys åpnes pupillen mest mulig for å slippe inn mer lys, slik at mest mulig av lyset kan registreres på stavene i øynene til katten. Slik kan katter ta seg frem og jakte i mørket.

Oppsummert er dette 7 ting du ikke visste
  1. Synet er den viktigste sansen til katten
  2. Kattens syn er på over 285 grader
  3. Katter er ikke fargeblinde
  4. Katter ser dårlig i dagslys
  5. Katter kan utnytte lysstråler to ganger
  6. Katten ser ikke i totalt mørket
  7. Pupillen endrer seg i forhold til lyset, og beskytter øynene i sterkt lys.