Visste du at katter og minusgrader ikke passer godt sammen?
Katter flest liker å tilbringe tiden ute i naturen, selv når det er frost og kaldt. Det er i kattens natur og den bør få lov til å være ute, men ikke for lenge. Katter stammer opprinnelig i fra middelhavsområdet og Afrika, og er ikke laget for norsk vinter.
Selv katter med tykk pels fryser.
Selv om katten bør få være ute, er det også viktig at de har mulighet til å varme seg. At katten har tykk pels betyr ikke at den tåler å være lenge ute i kulden. Når gradestokken viser minusgrader bør katten derfor ha mulighet til å selv bestemme når den vil være inne eller ute. En hel natt eller en arbeidsdag kan være for lenge ute for katten. Bare tenk deg selv å måtte tilbringe 8-9 timer ute i -5 grader, det ville vi ikke likt og det gjør ikke katten heller.
Når er det for kaldt?
Det er vanskelig å si akkurat når det er for kaldt for katten, dette avhenger av rase, alder og ikke minst helse. Samtidig er det varierende i forhold til vær, vind, luftfuktighet og om katten er vant til kulde. Noen katter er gjerne akklimatisert fra tidlig høst, og tåler dermed kulde bedre enn andre. Likevel er det best å være på den sikre siden, å la katten ha mulighet til å varme seg. Er katten for lenge ute kan den bli syk , få frostskader eller i verste fall fryse ihjel.
Tegn på nedkjøling.
Er katten for lenge ute kan den bli nedkjølt eller få frostskader, urinveisinfeksjon som kan føre til alvorlige problemer. Tegn du bør se etter er skjelving, stive muskler og apatisk oppførsel. Dersom du ser at katten din har fått en slik tilstand må den til veterinær.
Slik blir det best for katten.
Det beste og enkleste for å passe utetiden til katten er å ha en katteluke, da får katten regulere dette selv. Dersom du ikke har katteluke er det viktig at katten har et tørt og lunt oppholdssted den kan søke tilflukt i ute. Det er lurt å gi nytt vann til katten ofte så vannet ikke fryser, det er viktig at den har tilgang på vann hele tiden. Bruk gjerne skåler ute som ikker er av metall da det er fare for at katten fryser fast tungen sin når metallet blir nedkjølt. Om vinteren krever katten ofte mer fòr og proteiner da kroppen bruker mer energi på å holde varmen i kulden, og ta seg frem i sne og glatt terreng.
Dersom katten vegrer seg for å oppholde seg ute når det er kaldt, er det gjerne lurt å ta frem en innedo så katten har mulighet til å være inne i lengre perioder.
Når uhellet først er ute
Det er viktig å merke katten sin med ID eller chip, er katten redusert av kulden eller har vært ute for lenge kan den være ør og gå seg vill. Da vil det være lettere for andre som finner den å vite hvor den hører hjemme, eller dersom den blir tatt med til veterinær får dere da beskjed om dette.
Sjekk jevnlig over katten din når du ser den om den har det bra. De mest utsatte områdene for å få frostskader er ørene, potene, halen og kjønnsorganet. Veisalt kan også tære på potene til katten da dette svir og gir skader. Vask av labbene når katten kommer inn, smør gjerne på en potesalve som beskytter når den er ute.
Dersom du ser at katten din er kald og muligens har frostskader, må du ikke gni katten varm. Det kan føre til at hunden blir skadet og ødelagt. Ta kontakt med veterinær og få behandling. Er katten kald må du ta den inn og la den få varmen i seg sakte. Tørk pelsen om den er våt, og pakk katten inn i tepper eller håndklær for at den skal få varmen i seg.
Det er mange katter som dessverre fryser ihjel i vintertiden, ta forhåndsregler og gjør vinteren best mulig for din katt.